2013-14 NBA Midseason Pop Quiz

January 21

(Getty Images/Express Illustration)

How closely have you been paying attention to this year’s NBA season? At the halfway point, test your knowledge with this multiple-choice quiz. Answers are at the bottom of the quiz.

1. LeBron James may be on his way to a fifth MVP, but another star looks like a lock to win his fourth scoring title. Who has averaged 4.5 points more than anyone else in the league?

A) Carmelo Anthony

B) Kevin Durant

C) Dirk Nowitzki

D) Dwight Howard

2. Which All-Star came back from a major injury only to get hurt again and is currently out for an extended period of time?

A) Kobe Bryant

B) Russell Westbrook

C) Derrick Rose

D) All of the above

3. How many Eastern Conference teams entered Tuesday night’s games with a winning record?

A) 3

B) 4

C) 5

D) 6

4. The Wizards are currently in the fifth spot in the East. When was the last time they made the postseason?

A) 2004-05

B) 2007-08

C) 2008-09

D) 2010-11

5. Which team is 21-1 at home and owns the best record in the NBA at 33-7?

A) Miami Heat

B) San Antonio Spurs

C) Oklahoma City Thunder

D) Indiana Pacers

6. This has been an underwhelming rookie class. The No. 1 pick, the Cavaliers’ Anthony Bennett, has averaged 2.4 points and 2.2 rebounds in 31 games played. Who leads all rookies in points, rebounds and assists per game?

A) Michael Carter-Williams

B) Trey Burke

C) Victor Oladipo

D) Giannis Antetokounmpo

7. The Phoenix Suns have been one of the biggest surprises in the NBA, going 23-17 and currently holding the No. 8 spot in the West. Nine of their players average 9 points a game or more. Who is their leading scorer?

A) Eric Bledsoe

B) Channing Frye

C) Leandro Barbosa

D) Goran Dragic

8. Dwight Howard has led the league in rebounding five of the past six seasons. Howard is tied for third in the NBA this year. Who is first?

A) Kevin Love

B) Andre Drummond

C) DeMarcus Cousins

D) DeAndre Jordan

9. Which sharpshooter extended his NBA record of consecutive games with a 3-pointer to 109 with a 3-for-9 shooting performance from beyond the arc against the Miami Heat on Monday?

A) Stephen Curry

B) Jamal Crawford

C) Kyle Korver

D) Klay Thompson

10. With a promising upcoming draft class, tanking for a chance at a high pick might not be such a bad idea for some of the dregs in the league. Which team is doing the best at tanking, sporting an NBA-worst 7-33 record?

A) Milwaukee Bucks

B) Utah Jazz

C) Orlando Magic

D) Philadelphia 76ers

11. The Denver Nuggets have led the league in scoring the past three years, but they rank 11th this season. Who’s No. 1 now?

A) Portland Trail Blazers

B) L.A. Clippers

C) Houston Rockets

D) Miami Heat

12. There’s only one team in the NBA that’s holding opponents to less than 90 points per game. Who is it?

A) Chicago Bulls

B) San Antonio Spurs

C) Memphis Grizzlies

D) Indiana Pacers

13. The Wizards are 20-20, but they have just two wins all season against teams currently above .500. One was over the Atlanta Hawks, who are just two games over .500. The other was to which of these title contenders?

A) Indiana Pacers

B) Miami Heat

C) San Antonio Spurs

D) Oklahoma City Thunder

14. Who had his third game of the season with at least 20 points and 20 rebounds (more than any other player in the league) on Monday night?

A) Dwight Howard

B) LaMarcus Aldridge

C) Kevin Love

D) DeMarcus Cousins

15. Which team is second in the NBA in scoring but is under .500 because of its inability to win close games (it’s 0-11 in contests decided by four points or less)?

A) New York Knicks

B) Minnesota Timberwolves

C) Denver Nuggets

D) L.A. Lakers

16. The Miami Heat are trying to become the first franchise to win three straight NBA championships since who?

A) Los Angeles Lakers

B) Chicago Bulls

C) San Antonio Spurs

D) Boston Celtics

17. The San Antonio Spurs are once again atop the Western Conference. They have connected on an NBA-best 40.3 percent of their 3-pointers. Which Spurs player leads the league in 3-point shooting, hitting half of his shots from beyond the arc?

A) Tony Parker

B) Matt Bonner

C) Marco Belinelli

D) Danny Green

18. One division in the NBA doesn’t have a team with a winning record. Which is it?

A) Southeast

B) Central

C) Atlantic

D) Pacific

19. Only one player is in the top five in the NBA in two of the following three categories: points, rebounds and assists per game. Who is it?

A) LeBron James

B) John Wall

C) Kevin Love

D) Chris Paul

20. Which two teams entered last year’s playoffs as a top-three seed in their respective conferences but are outside playoff position this year?

A) Nets and Mavericks

B) Knicks and Nuggets

C) Celtics and Warriors

D) Bulls and Grizzlies

 

Answers (below in white, highlight to see)

1. B; 2. D; 3. A; 4. B; 5. D; 6. A; 7. D; 8. D; 9. C; 10. A; 11. A; 12. D; 13. B; 14. B; 15. B; 16. A; 17. C; 18. C; 19. C; 20. B

16-20 right – You also probably know how many points Bugs Bunny had in “Space Jam.”

11-15 right – You enjoy the game and can now go back to perfecting the underhand free throw.

6-10 right – Your basketball experience usually begins with lowering the hoop.

0-5 right – We’d like to apologize for wasting 10 minutes of your life you’ll never get back.

Comments
Show Comments
Most Read
Next Story
Marissa Payne · January 21