1. The first Thanksgiving in America took place on Dec. 4, 1619, when a group of 38 English settlers arrived at Berkeley Plantation on the James River, near what is now Charles City, Va. The group's charter asked that the day of arrival be observed yearly as:

a) a day of feasting

b) a day of fasting and thanksgiving to God

c) a day of feasting and thanksgiving

2. The first Thanksgiving in New England--Thanksgiving as we know it today--was observed in Plymouth, Mass., in:

a) 1619

b) 1620

c) 1621

3. This first New England celebration was attended by:

a) English settlers

b) the English and neighboring French settlers

c) settlers and their Indian guests

4. The Plymouth colonists included many:

a) criminals exiled to serve out prison terms

b) Puritans who had earlier emigrated to Holland

c) merchants advocating free trade

5. The number of passengers--only much later termed Pilgrims--who sailed on the Mayflower from Southampton on Sept. 16, 1620, was:

a) 102

b) 201

c) 202

6. The Plymouth settlers were not called Pilgrims initially, but the generation that followed spoke of them as "forefathers." Not until 1793 did the better-known term surface, in a long-forgotten manuscript called "History of Plymouth Plantation." And it was 1820 before "Pilgrim Fathers" was first employed. That honor belongs to:

a) Martin Van Buren

b) Andrew Jackson

c) Daniel Webster

7. The Mayflower Compact, signed on board ship before disembarking at Plymouth, provided for:

a) religious freedom in the new colony

b) the temporary government of the colony by majority rule

c) communal living in the new colony

8. The captain of the Mayflower was:

a) William Bradford

b) John Carver

c) Christopher Jones

9. During the very harsh first winter in Plymouth:

a) about half of the settlers died

b) about half of the settlers gave up and prepared to sail back to England

c) about half of the settlers survived by living with the neighboring Indians

10. "Twas founded by the Puritans to give thanks f'r being presarved from the Indyans, an' . . . we keep it to give thanks we are presarved fr'm th' Puritans." Who said this?

a) George Washington Cable

b) Finley Peter Dunne

c) Mark Twain

11. The name John Carver is honored among those of the settlers because he:

a) was largely responsible for provisioning Mayflower and selecting the Plymouth site

b) was largely responsible for putting down a mutiny aboard Mayflower

c) kept up the spirits of the settlers with his theatrical readings and musical abilities

12. The man credited with the success of the Plymouth colony, its second governor who was re-elected 30 times, was:

a) Cotton Mather

b) William Bradford

c) Gouverneur Morris

13. Once the first severe winter was over, spirits rose in the Plymouth colony. By autumn, the governor arranged for a harvest festival of thanks to God for which the Indian guests provided:

a) suckling pig

b) buffalo

c) venison

14. Served at large outdoor tables during the three-day festival were two of the following three, but not:

a) clams, eel and other fish

b) wild mustang and moose

c) ducks, geese and turkey

15. In that first year in Plymouth, the following grain was most bountiful:

a) wheat

b) corn

c) barley

16. "Enter into His gates with Thanksgiving, and into His courts with praise; be thankful unto Him, and bless his name." Who said this?

a) the Bible

b) John Milton

c) Cotton Mather

17. "Thank you for nothing." Who said this?

a) Mark Twain

b) Ambrose Bierce

c) Cervantes

18. Days of thanksgiving were celebrated sporadically for many years, but the establishment of the national holiday can be credited largely to:

a) Sarah Josepha Hale

b) Ella Wheeler Wilcox

c) Victoria Woodhull

19. Her magazine editorials and letters to the White House resulted in a proclamation signed by the following president and designating the last Thursday in November as the official national Thanksgiving Day:

a) Andrew Jackson

b) Abraham Lincoln

c) Ulysses S. Grant

20. In 1939, President Franklin D. Roosevelt proclaimed that Thanksgiving Day would fall a week earlier, so that:

a) it would coincide more closely with the fall harvest season

b) the shopping period before Christmas would be longer

c) he could tweak his Republican opposition

21. The cornucopia associated with Thanksgiving Day is:

a) a large, hollowed-out ear of corn, meant to be filled with grain and fruit

b) a receptacle shaped like a horn or cone, an emblem of abundance

c) similar to the hats worn by Pilgrim women at early Thanksgiving Day observances

22. Thanksgiving Day in Canada is observed:

a) the same day as in the United States

b) the last Thursday in November

c) the second Monday in October

23. "We thank with brief thanksgiving

Whatever gods may be

That no man lives forever;

That dead men rise up never;

That even the weariest river

Winds somewhere safe to sea."

This is a quotation from

a) Edgar Allan Poe

b) Henry Wadsworth Longfellow

c) Algernon Charles Swinburne

24. "Let us be thankful for the fools. But for them the rest of us could not succeed." Who said this?

a) Mark Twain

b) Ogden Nash

c) P.T. Barnum

25. While Sarah Hale played a key role in making Thanksgiving Day a national holiday, she is perhaps better known as:

a) the first woman to make a run for the presidency

b) the first woman to go over Niagara Falls in a barrel

c) the author of "Mary Had a Little Lamb"

26. "My forefathers' folks did not come over on the Mayflower, but they went to meet it." Who said this?

a) Robert Benchley

b) E.B. White

c) Will Rogers

Answers

1. b, 2. c; 3. c; 4. b; 5. a; 6. c; 7. b; 8. c; 9. a; 10. b; 11. a; 12. b; 13. c; 14. b; 15. b; 16. a; 17. c; 18. a; 19. b; 20. b; 21. b; 22. c; 23. c; 24. a; 25. c; 26. c