It's still a 60-year-old, nicely maintained, L-shaped farmhouse when viewed from the front. But now a physican's residence in the Oakton, Va., area has a sweeping crossbow addition in back, linking the extremities of the old dwelling on the first floor.

The heavily glassed curving addition includes a family room, a half-bath, a breakfast area, an extended kitchen, a screened porch and a deck related to a new pool and a sloping lot. The job had to be done without disturbing a large oak tree close to the house.

The Annapolis-based Joseph Boggs Studio of Dewberry and Davis, Northern Virginia architects, engineers and land planners, came up with a plan that connected the two wings of the house while also creating a deck and courtyard around a pool. George Kramer handled the construction work that Boggs said was done last year for approximately $43,000 plus the cost of the pool.

The construction is western platform wood studs with tongue and groove cypress siding painted white. Interior materials are cypress, quarry tile and sheet rock.

The Boggs Studio recently won a citation for innovative design from Progressive Architecture magazine for a grit removal facility at the Backriver wastewater treatment plant southeast of Baltimore. One juror called the design a "sincere attempt to try to make architecture out of otherwisw relatively uninteresting industrial structures."

Another citation from Progressive Architecture went to Swaney Kerns architects of the District of Columbia for an "imaginative way to expand space" in a Tudor Revival style apartment building at 1915 I St. NW, where Ronald J. Dohen is converting and enlarging the old building into office space. Four additional floors, in a step-back style, are being added to the small four-story brick building, while continuing the original design pattern. CAPTION:

Picture, The crossbow addition on this Oakton, Va., home links the first-floor extremities of an old farmhouse. By William Mills