Opinions

George Will’s 2021 Opening Day Quiz

(Illustrations by Daniel Fishel for The Washington Post)

Orioles manager Earl Weaver once said of a pitcher, “I gave Mike Cuellar more chances than my first wife.” You get one chance to name:

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

1. The three teams’ rotations featuring three Hall of Famers.

Answer: 1954 Indians (Early Wynn, Bob Feller, Bob Lemon); 1966 Dodgers (Sandy Koufax, Don Drysdale, Don Sutton); 1993 Braves (Greg Maddux, Tom Glavine, John Smoltz)

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

2. The player with the most World Series rings (6) without any from the Yankees.

Answer: Eddie Collins

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

3. The player who was caught just 13 times while stealing 104 bases in a single season.

Answer: Maury Wills

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

4. The Hall of Fame pitcher who in the 1950s averaged 301 innings, completing 237 of 370 starts.

Answer: Robin Roberts

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

5. The player who hit the most home runs in his first 10 years.

Answer: Albert Pujols

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

6. The Most Valuable Player who led the American League in errors as a fielder and in strikeouts as a hitter.

Answer: The Minnesota Twins’ Zoilo Versalles in 1965

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

7. The two Hall of Famers who played for 23 years, each with only one team.

Answer: Brooks Robinson, Carl Yastrzemski

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

8. The slugger who in 1968, the “year of the pitcher,” hit 10 homers in a 20 at-bat span.

Answer: Frank Howard

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

9. The six who won two MVP awards before their 26th birthdays.

Answer: Jimmie Foxx, Stan Musial, Hal Newhouser, Mickey Mantle, Johnny Bench, Mike Trout

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

10. The team that had a player lead the league in homers and RBIs in 1953 and a different player do it in 1954.

Answer: Indians (Al Rosen, Larry Doby)

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

11. The year when three center fielders were a league’s leaders in batting average, home runs and RBIs.

Answer: 1955: Richie Ashburn, Willie Mays, Duke Snider

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

12. The pitcher who holds the National League and American League records for appearances in a season.

Answer: Mike Marshall

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

13. The NL player who won six home run titles while hitting more than 500 home runs as a lefthander.

Answer: Mel Ott

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

14. The slugger who hit the most home runs in his final season.

Answer: David Ortiz

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

15. The hitter who is eligible but is not in the Hall of Fame even though he had six seasons with 200 or more hits.

Answer: Steve Garvey

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

16. The last teammates to have at least 150 RBIs each in a season.

Answer: Ted Williams, Vern Stephens (1949)

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

17. The pitcher who had 107 wins and 1,233 strikeouts through his age-22 season.

Answer: Bob Feller

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

18. The four players with at least 10 Gold Gloves and 400 homers.

Answer: Willie Mays, Mike Schmidt, Ken Griffey Jr., Andruw Jones

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

19. The second baseman who won an MVP award in the 1950s.

Answer: Nellie Fox

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

20. The two players who were both an NL Rookie of the Year and an AL MVP.

Answer: Frank Robinson, Dick Allen

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

21. The only slugger to hit 50-plus homers in a season while striking out fewer than 50 times.

Answer: Johnny Mize

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

22. The player with the most pinch-hit homers.

Answer: Matt Stairs

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

23. The holder of the Reds’ single-season home-run record.

Answer: George Foster

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

24. The Hall of Famer who holds the NL career record for homers by a pitcher.

Answer: Warren Spahn

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

25. The only non-Yankee to hit 10 or more World Series homers.

Answer: Duke Snider

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

26. The slugger who led the AL in homers in 1962-64.

Answer: Harmon Killebrew

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

27. The year of the first night game.

Answer: 1935

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

28. The team for which Babe Ruth hit his last home run (No. 714).

Answer: Boston Braves

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

29. The number of Rod Carew’s batting titles.

Answer: Seven

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

30. The player who won the 1964 AL Rookie of the Year award and batting title.

Answer: Tony Oliva

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

31. The second baseman with the most Gold Gloves.

Answer: Roberto Alomar

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

32. The AL MVP who hit .306 and just two homers that season.

Answer: Nellie Fox

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

33. The center fielder who won multiple Gold Gloves in both leagues.

Answer: Jim Edmonds

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

34. The Yankee who won consecutive MVP awards in 1960 and 1961.

Answer: Roger Maris

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

35. The franchise that has finished last a record 32 times during the modern era.

Answer: Philadelphia Phillies

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

First bonus question: What broadcaster said Bob Gibson “pitches as though he is double parked”?

Answer: Vin Scully

(Daniel Fishel for The Washington Post) (For The Washington Post)

Second bonus question: Name the manager in this interview: Manager: “I won’t trade my left fielder.” Sportswriter: “Who’s your left fielder?” Manager: “I don’t know, but if it isn’t him, I’ll keep him anyway.”

Answer: Casey Stengel

Read more

George Will’s 2020 Opening Day Quiz

George Will’s 2019 Opening Day Quiz

Fay Vincent: Why has so little effort been made to bring women into the MLB umpire ranks?

We noticed you’re blocking ads!

Keep supporting great journalism by turning off your ad blocker. Or purchase a subscription for unlimited access to real news you can count on.
Unblock ads
Questions about why you are seeing this? Contact us